Foto: Willem Jan de Bruin

Mocht je mij op Instagram volgen, @gmahulette, dan heb je ongetwijfeld gezien dat ik afgelopen maanden een groot avontuur in Indonesië heb beleefd. Samen met 2 andere deelnemers, Emmy van Gennip en August de Bats, ben ik voor een 4-delige docuserie voor omroep EO, op onderzoek gegaan naar de geschiedenis tussen Nederland en Indonesië. Voor de docuserie: ‘Geboeid – terug naar Indonesië’ hebben we samen met host Dwight van van de Vijver en historica Yulia Pattopang veel geschiedenisrijke plekken mogen bezoeken en zijn wij onze roots gaan ontdekken op verschillende eilanden in Indonesië. Voor mij persoonlijk betekende dat we op onderzoek gingen in Maluku, oftewel de Molukse eilanden.

De Molukken hebben een enorm groot onderdeel gespeeld in de Gouden Eeuw van Nederland. De VOC had in de 17e eeuw, door genocide te plegen op de Banda eilanden het monopolie veroverd op de handel van nootmuskaat en foelie, die toentertijd alleen op de Molukken te vinden waren. Daarnaast zijn er nog vele andere specerijen waarin de VOC, door kolonisatie en slavernij, in handelde.

Een geschiedenis die in Nederland voor veel mensen tot op de dag van vandaag helaas nog onbekend is, een geschiedenis waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in de huidige samenleving. De Molukse en Indische gemeenschap die hun weg proberen te zoeken in deze samenleving waarin we door onze roots het gevoel kunnen hebben in 2 werelden te leven. Deze documentaire gaat over geschiedenis, identiteit en het ontdekken van verborgen verhalen en nieuwe perspectieven. Om te weten waar je naartoe gaat is het ontzettend belangrijk om te weten waar je vandaan komt.

Ik ben erg blij en dankbaar dat mijn visie om terug te gaan naar mijn roots, onderzoek te doen naar de geschiedenis en dit te documenteren realiteit is geworden. Begrijpen wat de voorgaande generaties hebben meegemaakt, om hen, anderen en jezelf beter te kunnen begrijpen. Erachter komen welke gevoelens, trauma’s en gedachten van jou zelf zijn en welke je misschien bewust of onbewust hebt overgenomen van anderen. Het is allemaal onderdeel van mijn en onze gedeelde geschiedenis en journey.

Het was een bijzonder, intense en emotionele reis waarbij ik veel heb gezien, ervaren en geleerd. Een reis om nooit te vergeten!

📺 Vanaf 2 november te zien op NPO3, rond 21:55 uur
9 & 16 november rond 21:55 uur
23 november rond 21:55 uur

Voor meer informatie over de docuserie klik hier

Op mijn YouTube kanaal Gayle Mahulette, zullen er ook vlogs te vinden zijn met Behind the scenes beelden. Lijkt het je leuk om mijn journey te volgen, vergeet je dan niet te abonneren (gratis) op mijn kanaal 😉

Sampai jumpa!

Groetjes,

Gayle